הרבה פילים בחדר

"כשיש לך מכונית חדשה – אתה תיתן את המפתחות שלה רק למי שאתה מכיר, יש לו רשיון והוא נהג טוב. כשיש לך מכונית מיושנת – לא בטוח שתבדוק את כל אלו". אולי זה ניסוח קצת מוגזם, אבל זה היה הדימוי שבו השתמש המנהל של אחד האתרים הוותיקים (והמיושנים) ביותר של חברה גדולה. זו היתה הדרך שלו להסביר את אחד המאפיינים החמקמקים של חלוקת משאבים חכמה והוגנת.

כדי להבין את הקונטקסט, מדובר בסדנה שבה מספר מנהלים עבדו על גיבוש פתרון משותף להקצאת משאבים חכמה בין היחידות השונות. והיחידות היו באמת שונות – למרות שבכולן מייצרים את אותו מוצר בסיסי. נתחיל בזה שכל אחת מהן נמצאת במדינה אחרת, ולכן נמצא תחת רגולציה נפרדת, תנאי העסקה שונים וכמובן מושפע משפה ותרבות ייחודיים.

מעבר לכך, גם מסלול הייצור האחיד לכאורה אינו זהה בין האתרים. לאורך כמה עשרות שנים, בכל פעם שנבנה מפעל חדש הוטמעו בו הטכנולוגיות החדשות ביותר, הידע המעודכן ביותר והתכנון המיטבי שהיו מוכרים באותה עת.

בניגוד לתעשיות מבוססות תוכנה, שבהן קל יותר (ועדין מורכב) לשדרג תשתיות או "לעדכן גרסאות" בצורה אחידה רוחבית, בתעשיות מבוססות חומרה וציוד זוהי משימה מורכבת ועתירת תקציב. התוצאה היא שונות בין האתרים, שמייצרת אתגרים ניהוליים שנתמקד כרגע רק באחד מהם – איך להקצות בצורה נבונה ונכונה את ההשקעות של החברה בפרויקטי צמיחה?

באמצע החדר ניצבו בשקט מספר פילים.

הפיל שבחדר ואיך לתאר אותו

לפני שנחזור לאתגר המשאבים, הופתעתי לגלות שמי שאחראי לביטוי "הפיל שבחדר" כביטוי לחשש או לחוסר היכולת שלנו להתייחס לסוגיה המשמעותית ביותר שעומדת לדיון הם שני סופרים מוכרים, רחוקים מאד מעולם ספרי הניהול המודרניים.

איוון קרילוב, מחבר אגדות העם הרוסי (אותו אחד מ"משלי קרילוב") היה זה שטבע את הביטוי בשנת 1814 בסיפור "האיש הסקרן". גיבור הסיפור מסתובב במוזיאון ומתבונן בהרבה מאד פריטים קטנים שמוצגים בו, אך לא מצליח להבחין בפיל שנמצא במרכזו. פיודור דוסטוייבסקי, אחד הסופרים הרוסיים המשפיעים ביותר אי פעם, הפך את הביטוי למוכר ב- 1872, כשציין בספר "שדים" ש"בלינסקי היה בדיוק במו האיש הסקרן של קרילוב, שלא הבחין בפיל במוזיאון".

העיוורים והפיל - צויר באמצעות בינה מלאכותית

העניין עם פילים הוא שגם אם מזהים שהם נמצאים בחדר, לא קל לתאר אותו

קודם כל, ישנם שלושה מינים שונים של פילים: פיל סוואנה אפריקאי, פיל יער אפריקני ופיל אסייתי. חשוב מכך, אפילו פיל ספציפי לא נראה אותו דבר מכל כיוון, כפי שמלמד המשל ההודי העתיק על ששת העיוורים והפיל.

לפי המשל, שישה עיוורים שלא נתקלו מעולם בפיל מנסים לדמיין אותו באמצעות מישוש. כל אחד מהם נגע בחלק אחר של הפיל, ועל סמך נסיונו המצומצם הזה מתאר את מראהו של הפיל. העיוור שנגע בחדק אמר שהפיל דומה לנחש עבה; חברו שנגע באוזן של הפיל השיב שהוא דומה למניפה; העיוור שנשען על צידו של הפיל הסיק שהחיה דומה לקיר גדול; זה שנגע ברגלו השיב שפיל דומה לגזע של עץ; זה שמישש את הזנב תיאר את הפיל כחבל ארוך; והעיוור השישי שנגע בחט השנהב של הפיל אמר שמדובר בחנית.

למשל הזה יש גלגולים רבים בתרבויות רבות (ואם כבר סופרים רוסיים – לב טולסטוי כתב בהשראתו את הסיפור "חמשת העיוורים"), אבל המסר של כולם דומה: אם אתם רוצים להבין את המציאות – כדאי להסתכל על המצב מזוויות מרובות.

שישה פילים מחפשים השקעה

מדיניות השקעה היא לרוב תהליך חוצה-ארגון, ויש בו תמיד מתח מסוים בין רצון לשמר אחידות בין יחידות שונות לבין הצורך להחליט על פי הייחודיות של כל אחת מהן ולהסתכן בטענות על חוסר השיוויון.

בפרקטיקה של דיונים כאלו יש לשקלל גם דיון פתוח על הקריטריונים לתעדוף ההשקעות – האם נכון לקחת בחשבון את יכולות הניהול או את הכישורים הקיימים של כח האדם בכל יחידה, שאינם שווים? האם לבצע יותר השקעות ביחידות ה"חזקות", מכיון שיוכלו לממש אותן בהצלחה, או דווקא ב"חלשות" כדי לסייע להן לסגור פערים ולצמוח?

נמחיש את הדילמה הזו באמצעות דוגמא אחת בלבד, שהיא מעגל הקסמים של שידרוג תשתיות. נניח שעברתם לדירה חדשה, ישירות מהקבלן. היא בנויה לפי מיטב התקנים החדשים, מצויידת באביזרים חדישים ורמת האמינות של המערכות בה גבוהה מאד. השקעתם בה לא מעט משאבים, ובמקביל צמצמתם הוצאות תפעול רבות שהיו לכם בדירה הישנה – מצוין!

כמו בדימוי המכוניות שאיתו פתחנו – אתם כנראה תרצו לשמור על רמת תחזוקה וכשירות גבוהה, אבל אלו מחייבות עוד משאבים. דמי ועד הבית עלו בהתאם. מעתה והלאה כנראה תרצו גם לשמור על סטנדרט גבוה בדירה ולכן ריהוט מהדירה הישנה יוחלף בהדרגה לריהוט חדש, אבל יקר יותר. והאיבזור החדש של הבית? אותו כבר מראש תרכשו כך שיתאים לטכנולוגיות החדשות שהטמעתם ולעיצוב המשודרג, שעולה יותר.

נפוץ מאד לזהות את מעגל הקסמים: השקעה גדולה תחייב גם בהמשך השקעות גדולות; תשתיות ישנות מחייבות המשך תחזוקה או השקעות גדולות כדי "לדלג קדימה".

אין תשובות קלות בדיון הקצאת המשאבים הזה – הוא חייב להיות מחובר לאסטרטגיה הארגונית ורצוי מאד שיתבסס במידה רבה, גם אם לא מלאה, על קריטריונים שמאפשרים השוואה בין היחידות השונות ומדידת תוצאות הדוקה של תוצרי ההשקעה. מעל שכבת הקריטריונים השקופים, הברורים והמדידים יש תמיד מקום לדיון "רך" יותר, שבו יש מקום לשיקולים סוביקטיביים, אך אלו לא יכולים להיות היחידים.

מה שבטוח הוא שהאופציה של חלוקה על בסיס הנחה שגויה שהארגון מורכב משישה פילים זהים היא כנראה הגרועה ביותר. זהו את הפילים השונים והשקיעו בהם בהתאם לשונות.