טרילמה מקצועית וטרילמה ציבורית

לאחרונה נתקלתי בטרילמה מקצועית ובטרילמה ציבורית. העניין הוא שלא זיהיתי שזה מה שעומד מולי, כי אני אוהב דילמות ולא ידעתי שיש להן אחות גדולה.

התנדבתי לעזור לשני חברים שמנסים לזהות ולפצח אתגר שנמצא על התפר בין בלוקצ'יין לאלגוריתמיקה מתקדמת. היות שאני לא מבין באף אחד מהם – בחרתי את המשבצת הנוחה של זה ששואל שאלות. עשר דקות לתוך השיחה ואחד מהם מסביר לי את הטרילמה של בלוקצ'יין – הטרייד-אוף שמתקיים בין שלושה מרכיבים קריטיים של הטכנולוגיה: אבטחה, סקלביליות וביזור. העצמה של אחד המרכיבים עלולה לפגוע באחרים ולהיפך.

ויטליק בוטרין, הממציא של המטבע את'ריום, היה הראשון שהציג את טרילמת הקריפטו הזו, אבל הרבה טרילמות דומות מסתובבות בינינו שנים רבות.

כל מי שעוסק בניהול פרויקטים מכיר את המתח הקבוע בין תכולת הפרויקט, העלות וזמן המימוש שלו, שמיוצג בדרך כלל כמשולש של ניהול הפרויקט.

אישית אני גם אוהב את אותו טרייד אוף שמתקיים בעולם המסעדות: אתה יכול להזמין מנה שכוללת רק שניים מתוך שלושת המרכיבים, אבל לא את שלושתם: טעים, זול ומהיר.

הטרילמה של כל מסעדה כמעט
משולש ניהול פרויקט

שלשות

המקור של המילה טרילמה הוא הרבה לפני עידן הבלוקצ'יין. השימוש הראשון המוכר בה היה על ידי הכומר הבריטי פיליפ הנרי כבר ב- 1672, והיא כנראה הומצאה במקביל על ידי כומר אחר, אייזיק ווטס, ב- 1725. בימים שבהם לא היה אינטרנט אפשר היה להמציא את אותה מילה בהפרש של כמעט חמישים שנה, אז אולי יש למילה גם ממציא שלישי.

 

קל לראות שהקידומת "טרי" – שלוש – שמוכרת לנו מהמילה Triangle עושה את ההבדל בין דילמה לבין טרילמה. היא קיימת גם במילים טריאתלון, טרימסטר (של הריון, למשל), טרינום (במתמטיקה, כמו בינום) ואפילו העיר טריפולי, שהשם היווני שלה מעיד על כך שהיתה שילוב של שלוש ערים.

חובבי כדורסל מכירים גם את המונח Three-peat – זכיה שלישית רצופה באליפות (Three + Repeat). פט ריילי, המאמן האגדי של הלייקרס, טבע אותה והיא נחשבת סימן מסחרי בבעלותו…

ואם אנחנו כבר בכדורסל ושלשות – רק מזכיר שאפשר גם לומר Thrice – שלוש פעמים (כמו Once או Twice).

ברמה המקומית, בעברית משתמשים לפעמים ב"תלת" (תלת-אופן) ולפעמים בהצמדה של המספר לשם העצם (שלושער, השלושרים).

טרילמה ציבורית?

מה לגבי הטרילמה הציבורית? ובכן, נתקלנו השבוע ב"סקרים" שמטרתם לבחור שם חלופי למלחמת "חרבות ברזל", בהם הוצגו שלוש אפשרויות: "מלחמת בראשית", "מלחמת עזה" ו"מלחמת שמחת תורה". כי זה מה שחשוב…

לפחות בעיניי – אין כאן טרילמה ואפילו לא דילמה. את המלחמה הזו צריך לנצח, לא לנסח.

איך מכריעים בטרילמה?

לא תמיד אפשר להכריע בטרילמה, מכיון שלפעמים נדרש לנהל את המתח בין האפשרויות ולא לבחור אחת או שתיים מתוכן.

יחד עם זאת, לפעמים קל יותר להתייחס לטרילמה כשלוש דילמות נפרדות, ולהשוות בכל פעם בין שתי אפשרויות בלבד. אם הצלחנו למצוא אפשרות אחת ש"ניצחה" פעמיים בדו-קרב – היא תקבל את העדיפות הראשונה.

זה עובד לא רק בטרילמות, אלא גם כאשר צריך ליצור תיעדוף לאפשרויות רבות יותר. אתמול הגענו באחד הפרויקטים לשלב שבו צריך לבחור אילו מתוך שישה רעיונות מוצלחים שעלו יוצגו להנהלת החברה. במקום לנסות להשוות בו-זמנית בין שישה רעיונות מורכבים, בנינו מיני-מטריצה שמציגה את כל האפשרויות להשוות בין זוגות של רעיונות, ולמעשה לקיים בין כל זוג דו-קרב פרטני, שקל הרבה יותר להכריע בו. תוך דקות בודדות קיבלנו דירוג משוקלל של משתתפי הפרויקט לגבי כל הרעיונות.

אם נחזור לשאלה לגבי שם המלחמה – השבוע התקיים בויקיפדיה סקר לגבי שם הערך שיינתן לה. עלו ע' אפשרויות! נסיון ההכרעה ביניהם בוצע באותה שיטה של השוואת כל זוג שמות זה לזה, כפי שאפשר לראות בתמונה. באופן לא מפתיע הסקר הסתיים ללא תוצאה… המלחמה, לעומת זאת, תסתיים בהכרעה.