השבוע חגגנו יום הולדת 378 לאייזיק ניוטון. לא מספר עגול ויפה, אבל הזדמנות טובה לחגוג וללמוד משהו קטן על יזמות, כמו למה יזמים צריכים לפעמים לא להכיר אפילו במגבלות המובנות של הפיזיקה.
סיר אייזיק ניוטון היה מתמטיקאי ופיזיקאי אנגלי, והוא נחשב לאחד המדענים החשובים והמשפיעים ביותר בכל הזמנים. התלבטתי אם נכון להתייחס אל ניוטון כיזם, שהרי הוא לא המציא את שלושת חוקי התנועה, אלא גילה ותיאר אותם (ככה זה עם חוקי טבע). מצד שני, הוא המציא ובנה את הטלסקופ מחזיר האור הראשון, אז אפשר בקלות להתייחס אליו ככזה.
ניוטון גם תרם לפיתוח של החשבון האינפיניטסימלי ולחקר טורי חזקות; הגה את התיאוריה שלפיה האור מורכב מחלקיקים; וגם הסביר את תנועתם של עצמים שמיימיים תוך התבססות על תצפיות – זו כנראה המקבילה של אותם ימים לשמירת דאטא בענן… איש מוכשר, אין ספק.
אבל אני רוצה להתעכב לרגע על החוק הראשון מבין שלושת חוקי התנועה של ניוטון. החוק הזה קובע כי כל גוף יתמיד במצבו, כל עוד אין כוחות חיצוניים שפועלים עליו. במילים אחרות, ללא כוחות חיצוניים גוף השרוי במנוחה יישאר במנוחה, וגוף נע יתמיד בתנועתו במהירות קבועה בקו ישר.
שלא תבינו אותי לא נכון, אני לא חולק על האמת הפיזיקלית של החוק הזה. למעשה, אני אפילו חושב שהוא חל על הרבה יותר מאשר העולם הפיזי שסביבנו. ללא כוחות חיצוניים – אנחנו נמשיך להחזיק באותן אמונות, לאחוז באותם הרגלים ולהאמין באותן תפיסות. זה נכון לגבי החיים האישיים שלנו, גישות חברתיות, תפיסות פילוסופיות, אמונות דתיות, הרגלי צריכה ובעצם – כל דבר שאנחנו חושבים שכבר מצאנו בו את הנוסחה הנכונה.
מהבחינה הזו, ניוטון לא פיצח רק את העקרון הפיזי שמסביר תנועת עצמים, אלא את כל המהות של המדע המודרני, שבו גם גילוי חדש או תיאוריה שנוסחה זה עתה היא נכונה רק עד שנצליח להטיל בה ספק, למצוא את השגיאה שבה ולנסח תיאוריה חדשה שתחליף אותה. בדיוק בגלל זה – מדע זה לא קל!
בדיוק אותו הדבר נכון גם לגבי יזמות. אם יזם יחשוב מראש על עוצמת הכוחות שעליו להשקיע כדי ליצור את התנועה לכיוון החדש שהוא מזהה – הוא עלול שלא לצאת כלל להרפתקה. ברור שאף גוף שנמצא במנוחה לא ממתין עכשיו בכסיסת ציפורניים לכוח החדש שינסה להזיז אותו ממקומו, למי שרוצה להציע לו פתרונות שאולי אין להן עדין שם או אפילו לחנך שוק שלם. ואם כבר התחום שבו פועל היזם נמצא בתנועה – המצב הטבעי הוא להמשיך לנוע באותו כיוון ובקו ישר, ולא לשנות כיוון בגלל רעיון "חדשני" שדורש מאתנו לאמץ זווית ראיה חדשה.
כתבתי כאן כבר על הקושי באימוץ הרגלים חדשים, וכמה זמן נדרש לרכישת הרגל חדש. זה אומר שיזמים צריכים לקחת בחשבון שכדי להתגבר על החוק הראשון של ניוטון – לא מספיק שהם עצמם יפעילו כוחות בכיוון שונה מהכיוון הנוכחי, אלא עליהם לשכנע את הלקוחות הפוטנציאליים שלהם להשקיע כוחות נוספים בהסתגלות אליו.
אז לא, אני לא מציע ליזמים להתעלם מחוקי הפיזיקה, אלא דווקא להכיר אותם היטב; אבל אני כן ממליץ להם לא לקבל אותם כמצב קבוע – מפני שהם יכולים להיות הכח שמשנה את הכיוון או את המהירות של העצמים שאותם הם רוצים להזיז.
יום הולדת שמח, ניוטון!